Η πολιτιστική μας ομάδα (Εταιρία μη κερδοσκοπική), έχει μια δραστήρια πορεία πάνω από 20 συνεχή έτη, γύρω από τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας.
Έχουμε λάβει μέρος σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Στις ΗΠΑ (Λος Αντζελες – Σαν Φραντζίσκο), στον Καναδά (Μόντρεαλ), στην Αυστραλία (Σύδνεϋ), στην Κύπρο (Λευκωσία και Λεμεσός), Ισπανία (Μπαρτσελώνα), Ιταλία (Παβία, Μιλάνο, Νάπολη), Ολλανδία (Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Ουλτρέχτη), Σουηδία (Στοκχόλμη), Γαλλία (Παρίσι), Νότιος Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ), Γερμανία (Μόναχο) προβάλλοντας τη μουσική παράδοση του τόπου μας και γενικότερα όλων των Επτανήσων.
Στην Ελλάδα είχαμε την τιμή να συμμετάσχουμε μεταξύ άλλων, σε σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών – Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στη Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης, στις Σολωμικές εκδηλώσεις της Βουλής των Ελλήνων (1998), και στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, συνεργαζόμενοι με την Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών και τη χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης.
Μεταξύ των μουσικών μας επιτυχιών πρέπει να τονίσουμε τις ελλαδικές συναυλίες μας, στην Αθήνα (μέγαρο Δουκίσης Πλακεντίας, Θέατρο Γκλόρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Εστία Νέας Σμύρνης, Μουσείο Μπενάκη), στη Θεσσαλονίκη (Διεθνείς εκθέσεις, Μονή Λαζαριστών), στη Χίο, στους Δελφούς (αφιέρωμα στον Σικελιανό), στη Σπάρτη, στην Κέρκυρα, στους Παξούς, στη Λευκάδα, στην Κεφαλονιά, στο Μεσολόγγι, στη Λάρισα, στον Πύργο Ηλείας, στην Πύλο της Μεσσηνίας, στις Σπέτσες , στο Ναύπλιο, στο Βόλο κ.α., καθώς και τις από κοινού συναυλιακές συνεργασίες μας με το ελληνόφωνο συγκρότημα Arakne Mediterania της κάτω Ιταλίας και το πολυφωνικό συγκρότημα Diana di l’ Αlba από την Κορσική.
Τα τελευταία χρόνια
Το 1998, ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος της προσπάθειάς μας, για την μελέτη και διάσωση των λαϊκών, παραδοσιακών και σύγχρονων έντεχνων τραγουδιών μας, υλοποιήσαμε με επιτυχία, την καταγραφή σε ψηφιακό δίσκο, 15 μουσικών θεμάτων καλύπτοντας ένα ευρύ μουσικό φάσμα μέχρι σήμερα.
Την ίδια χρονιά, τον Σεπτέμβριο, συμμετείχαμε στο μεγάλο Σολωμικό αφιέρωμα που έγινε τόσο στην Βουλή των Ελλήνων, όσο και στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία του Τόνυ Λυκουρέση.
Στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2000 λάβαμε μέρος στη μουσική βραδιά «Μουσικοί Χάρτες του Ελληνισμού» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αθηνών και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, στο θέατρο Ηρώδειο των Αθηνών.
Tον Αύγουστο του 2001, υλοποιήσαμε τη νέα μας προσπάθεια και την καταγραφή δεύτερου ψηφιακού δίσκου CD, ο οποίος περιλαμβάνει κυρίως πολυφωνικές «αστικές καντάδες».
Τον Σεπτέμβριο του 2001 λάβαμε μέρος στην έναρξη της πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο χώρο της αρχαίας Ολυμπίας υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού.
Το καλοκαίρι του 2002, τραγουδήσαμε, τον Ιούνιο στο γραφικό νησί των Σπετσών, τον Ιούλιο, (στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας), στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και τον Αύγουστο στο χώρο του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας.
Τον Ιούνιο του 2003 λάβαμε μέρος σε εκδηλώσεις, στο Μουσείο Μπενάκη των Αθηνών και στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο της Λάρισας, στα πλαίσια της διεθνούς ημέρας Μουσείων. Ακόμη στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων του Φοίβου Ανωγιαννάκη στην Πλάκα και στην αίθουσα Σταύρου Νιάρχου στις Σπέτσες. Τον Ιούλιο του 2003, συμμετείχαμε στις «Ιερές Μουσικές», στην παγκόσμια συνάντηση μουσικών σχημάτων που έγινε στην Αθήνα, ψάλλοντας Ύμνους από την επτανησιακή εκκλησιαστική μουσική παράδοση, στη Μονή Καισαριανής. Τον Αύγουστο του 2003 συμμετείχαμε στην εκδήλωση της Πανσελήνου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου της Πύλου.
Τον Ιανουάριο του 2004, ταξιδέψαμε στο Σαν Φρατζίσκο και το Λας Βέγκας των ΗΠΑ και συμμετείχαμε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των ομογενών Επτανησίων, τραγουδώντας και παίζοντας Λαϊκό Θέατρο, σημειώνοντας πρωτόγνωρη επιτυχία! Το Νοέμβριο του 2004 εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα στο 7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Λαϊκής Μουσικής της Μεσογείου (Fira Manresa), που έγινε στην Βαρκελώνη της Ισπανίας, μεταξύ 130 μουσικών σχημάτων από όλη την Ευρώπη.
Στις 22 Φεβρουαρίου του 2005 συμμετείχαμε εκπροσωπώντας τη Ζάκυνθο στην Επτανησιακή συναυλιακή βραδιά που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην κεντρική αίθουσα με μουσικούς ήχους από την Λαϊκή μας Παράδοση και την Eκκλησιαστική Eπτανησιακή Mουσική υπό την διεύθυνση του Παναγιώτη Μαρίνου. Τον Απρίλιο του 2005 συμμετείχαμε στην Τουριστική Διεθνή έκθεση «Τουριστικό Πανόραμα» στον Πειραιά.
Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2005 αποτελέσαμε το βασικό μουσικό άξονα της παράστασης με τίτλο «Ζακυνθινά μουσικά ανάλεκτα Ι» που διεύθυνε ο διεθνούς φήμης μαντολινίστας Δημήτρης Μαρίνος, στο δεύτερο πιο ιστορικό καλλιτεχνικό χώρο της Ευρώπης μετά την Σκάλα του Μιλάνου, στο θέατρο Fraschini της Παβία, υπό την αιγίδα του Δήμου και τη Νομαρχία της Παβία και με τη στήριξη του Πανεπιστημίου της περιοχής. Ο Ιταλικός τύπος σχολίασε την επομένη: «Θα νοιώσετε ότι ανάμεσά σας, βρίσκονται οι θεοί του Ολύμπου»!
Στις 15 και 16 Μαρτίου 2006 συμμετείχαμε στο καλλιτεχνικό -έθνικ- μέρος στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης “salon de modial de Paris”, στη Γαλλική πρωτεύουσα, εκπροσωπώντας την Ελλάδα και ειδικά τον ΕΟΤ. Η παρουσία μας μετέφερε στο κοινό σημαντικά στοιχεία κυρίως Επτανησιακής αλλά και γενικότερα ελληνικής μουσικής.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2006, οργανώσαμε και συμμετείχαμε ως βασικός άξονας στην μεγαλειώδη μουσική παράσταση «Ζακυνθινά Μουσικά Ανάλεκτα ΙΙ», διάρκειας 2 ωρών, υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Μαρίνου, στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου, την εκδήλωση παρακολούθησαν δημοσιογράφοι πανελλαδικής εμβέλειας μέσων ενημέρωσης και απέσπασε δεκάδες σχόλια από το σύνολο του αθηναϊκού τύπου. Ειδικά, ολοσέλιδο άρθρο στον «Τύπο της Κυριακής (934, 10/9/2006) και ειδικό αφιέρωμα στο κυριακάτικο «Ε» της Ελευθεροτυπίας (806, 24/9/2006). Την εκδήλωση κατέγραψε η ΕΡΤ.
Στις 10 Νοεμβρίου 2006, το Υπουργείο Πολιτισμού με πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών, επέλεξε τους Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος για να μεταφέρει τον Επτανησιακό Μουσικό Πολιτισμό, στο διεθνές αρχαιολογικό συμπόσιο της ιστορικής πόλης Paestum λίγο νότια από τη Νάπολη της Ιταλίας.
Στις 24 Νοεμβρίου 2006, με πρόσκληση της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών, παρουσιάσαμε μέρος του μουσικού μας επτανησιακού πολιτισμού στο μουσικό μουσείο (musikmuseet) της Στοκχόλμης (Σουηδία) στο οποίο παραβρέθηκαν ξένοι διπλωμάτες, εκπρόσωποι του ΕΟΤ και πλήθος τουριστικών παραγόντων.
Το 2007 έτος μνήμης του εθνικού πας ποιητή, οργανώσαμε το μουσικό Σολωμικό ταξίδι στη Μικρή Επτάνησο, με σειρά πετυχημένων φιλολογικών και μουσικών παραστάσεων στις 22 Ιουνίου στους Παξούς, στις 20 Ιουλίου στο Μεγανήσι της Λευκάδας, στις 31 Ιουλίου στην Ιθάκη.
Στις 31 Αυγούστου 2007 οργανώσαμε και συμμετείχαμε τη μεγαλειώδη μουσική παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του εθνικού μας ποιητή, στην ιστορική μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Δήμο Αλυκών στη Ζάκυνθο, διάρκειας δυόμισι ωρών, με την συμμετοχή του συγκροτήματος Diana di l’ Alba από την Κορσική, του τενόρου Δήμου Φλεμοτόμου και της παιδικής χορωδίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Τη μουσική επιμέλεια είχε ο Παναγιώτης Μαρίνος. Τα κείμενα και την αφήγηση ο Γιώργος Φιορεντίνος. Την σκηνοθετική επιμέλεια ο Τώνυς Λυκουρέσης.
Στις 3 Νοεμβρίου 2007, συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Εθνικό μας Ποιητή, που διοργανωσε ο Σύνδεσμος Ζακυνθίων και Επτανησιακού Πολιτισμού, της Νοτίου Αφρικής, στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, με συναυλία στην αίθουσα της κοινότητας του Germiston, με τίτλο «Άστραψε Φως». Τη συναυλία διεύθυνε ο μαέστρος και συνθέτης, Σπύρος Δεληγιαννόπουλος. Για πρώτη φορά ακούστηκαν νέες συνθέσεις, ενώ υπήρξαν σημαντικές παρουσίες μας στο τμήμα ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ και στην σχολή ΣΑΧΕΤΙ. Υπήρξε ειδική συνάντηση με τον δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλλα, συγγραφέα, αγωνιστή της Ελευθερίας, Γιώργο Μπίζο.
Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008, συμμετείχαμε στην παράσταση του έργου του Γρηγόρη Ξενόπουλου, «Το Φιόρο του Λεβάντε», στο Θέατρο Ανεσις των Αθηνών, με πρωταγωνιστή το Σπύρο Παπαδόπουλο. Την 1η Μαρτίου 2008, παραβρεθήκαμε στις εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπλίου και του Πελλοπονησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Ναύπλιο.
Στις 6 του Απρίλη 2008, συνδιοργανώσαμε σε συνεργασία με το σύλλογο Επτανησίων του Μονάχου, ένα μοναδικό μουσικοφιλολογικό μνημόσυνο αφιερωμένο στον Εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, εντός του Ορθόδοξου Ναού των Αγίων Πάντων στην ομώνυμη πόλη της Γερμανίας. Συμμετείχαμε με δεκαμελή ορχήστρα, δεκαμελές φωνητικό τετράφωνο σχήμα και σολίστ τους λυρικούς Διονύση Σούρμπη (βαρύτονο) και Δήμο Φλεμοτόμο (τενόρο). Τη μουσική επιμέλεια είχε ο Παναγιώτης Μαρίνος ενώ συμμετείχε ο Σπύρος Δεληγιαννόπουλος στο πιάνο και στην διεύθυνση δικών του συνθέσεων. Ακούστηκαν σημαντικές νέες συνθέσεις μελοποιημένης Σολωμικής ποίησης από τους Δεληγιαννόπουλο και Μαρίνο, αλλά και Λάγιου, Μάτζαρου, Ξύνδα, Κόκκινου, Αρβανιτάκη κλπ. Την επιμέλεια των κειμένων και την αφήγηση είχε ο Γιώργος Φιορεντίνος. Στις 17 Μαίου 2008, συμμετείχαμε, εκπροσωπώντας τα Επτάνησα, στη μουσική βραδιά «Μουσικές των Ελλήνων», στο θεματικό μουσείο Βόλου, του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2008. Το 2008, ολοκληρώνεται ο 3ος ψηφιακός μας δίσκος (cd) ο οποίος περιλαμβάνει το σπάνιο Σολωμικό μελοποιημένο έργο.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε δεκάδες εκδηλώσεις στη Ζάκυνθο, επιστημονικά συνέδρια και φεστιβάλ.
Η ομάδα μας αποτελείται από 14 άτομα τα οποία χωρίζονται σε 4 φωνές και εκτελεστές συγχρόνως μουσικών οργάνων (μαντολίνα, μαντόλα, τσέλλο, πιάνο, κόντρα μπάσο, ακορντεόν, κιθάρες, ταμπούρλο).